Megújultak a pesti tanösvények

Budapesten összesen 40 kilométer tanösvény kialakítására került sor az elmúlt évtizedben, melyek közül az elsőt a pesti oldalon alakították ki, a hálózat 15 helyszínen hozza közel a természetet a látogatókhoz.

A Fővárosi Önkormányzat által védetté nyilvánított, helyi jelentőségű természetvédelmi területeken található az ország egyik legátfogóbb természetismereti tanösvényhálózata. Az első, 10 évvel ezelőtt létesült tanösvény az újpesti Homoktövis Természetvédelmi Területen található, melyet később a Naplás-tavi és a Merzse-mocsár menti ösvény kialakítása követte. Mára szinte minden nagyobb helyi jelentőségű természetvédelmi területen találunk természetismereti útvonalat.

Az MME – Magyar Madártani Egyesület és a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat által létrehozott tanösvényhálózat fele a pesti oldalon található, és idővel erősen megrongálódott, így már ráfért a megújulás, amit a FŐKERT Természetvédelmi és Erdőkezelési Osztályának munkatársai vezetésével idén tavasszal és nyáron felújítottak.

A kijavított hibák egy része természetes romlás, de a fakidőlések is okoztak károkat, nem beszélve a tudatos rongálásokról. Mostantól viszont a tanösvények újra teljes szépségükben várják a kirándulókat. 

Néhány tanösvény, ahova érdemes ellátogatni:

Gubóvirág tanösvény

A fennsíkokon, illetve a hegyek különböző kitettségű lankáin más és más összetételű gyeptakarót figyelhetünk meg. A Budai-hegység déli peremén nyugvó Budaörsi-kopárok felfedezése már önmagában is egy látni- és tapasztalni valókban gazdag vidék, de a változatos táj és annak alapkőzete, a dolomit a gazdag élővilágnak is otthonául szolgál. a területén futó 6 állomásos, magas gubóvirág jelezte Gubóvirág tanösvényt mobilalkalmazással könnyen bejárhatjuk.

Róka-hegyi tanösvény

Egykor Budapest legnagyobb mészkőbányája volt megtalálható ezen a helyen, ma már azonban a Róka-hegyi tanösvény található itt meg, amelynek csodás panorámáját nehéz lesz elfelejteni. A tanösvényt az Árvácska utca – Rókahegyi út – Ürömi út hármas kereszteződésénél található bányabejáratnál ajánlott kezdeni, hogy az egymást követő tájékoztatótáblák mentén megismerhessük a bánya történetét és annak állat- és növényvilágát. A 700 m hosszú, 7 állomásos tanösvény sok helyen nehéz szakaszokat is tartogat, gyakorlottabb túrázóknak ajánlott.

Normafa Kardioösvény

A Normafa Kardioösvénye, melyet a Szent Ferenc Kórház hozott létre, három túraútvonalon keresztül járható be: egy rövid, egy közepes, illetve egy hosszú útvonalon. A szív túrajelzéssel ellátott ösvényen a rövid útvonalat választva, a 3,5 km-es, 1 órás hosszúságú túra a Normafától a libegőig halad, a közepes túraútvonal két kitérővel, 4 km-es távon szintén a libegőig tart, majd visszafelé a sétányon halad. A 4,6 km-es hosszú útvonalon egészen a János-hegyi kilátóig lehet eljutni, a sétányon keresztül vissza a Normafára körülbelül másfél óra alatt teljesíthetjük a távot.