Fedezd fel Budapest színes falait! 

A városban sétálva egyre több olyan falrésszel találkozhattunk az elmúlt időszakban, ami a szürkeséggel szakítva valamilyen színes szimbólumot, kulturális, történelmi értéket, vagy fontos üzenetet hordoz magában. Köszönhetően a különöző művészeti csoportosulásoknak és egyéni művészeknek, egyre több és izgalmasabb rajz került a tűzfalakra. Lássunk belőlük párat!

Mint egy nyugtalan élőlény, Budapest állandóan fészkelődik, változik, alakul, fejlődik. Közben pedig élő történelmi helyszínként fogadja vendégeit és élteti lakóit. Ennek lenyomatai egyértelmű formáiban is fel-fel fedezhetőek a különböző színesre festett falakon, amik néha absztrakt művészeti alkotásként, egy utcaképet ábrázoló csendéletként, vagy éppen a múlt egy darabját felidéző emlékmorzsaként tetszelegnek. Sok stílus, hangulat és eltérő üzenetet hordozó alkotásokról beszélhetünk. 

A város falait többek közt egy Neopaint alkotócsoport alakítja, immáron több mint egy évtizede. Olyan kulturális helyekkel dolgoztak együtt, mint az A38, Budapest Park, de olyan cégektől is kaptak megrendeléseket, mint a Vodafone, a Nissan és a Cartoon Network. A városban haladva főként az ő művészeti alkotásaikat látjuk lépten nyomon – együtt dolgoztak számos kerülettel, a BKK-val, a Lurdy Házzal és a Nemzeti Színházzal is. 

A következőkben (többnyire) az ő projektjeikből láthatunk párat. 

Újjáéledő valóságok

Egy személyes élménnyel kezdve a sort, engedje meg a kedves olvasó, hogy pár mondat erejére elkalauzoljam Montpellier-be. A dél-francia város szinte minden épülete a közeli tengerből származó homokkőből épült. Emiatt szinte minden háza bézs, törtfehér színű ruhát vett magára. Hasonlóan Budapesthez, sok olyan bérháza épült a századforduló tájékán, amik bizony sok-sok üres falfelületet hagytak maguk után. 

Montpellier-ről azt is érdemes tudni, hogy egy olyan városról van szó, ami kifejezetten aktív művészetileg, főleg a street art dominál. Személy szerint én itt találkoztam először olyan falfestménnyel, ami úgynevezett homlokzatimitációként egy városi jelenetet kelt életre.

Emlékszem, amikor először láttam egy ilyen festményt. Csak álltam előtte hosszú, hosszú, hosszú másodperceken keresztül, és azt néztem, hogy miért nem mozdul már meg az ablakból kihajolva teregető néni.

Persze leesett a tantusz… Elámultam és alig vártam, hogy Budapestre is megérkezzenek a hasonló művészeti alkotások. Nos, nem csak megérkeztek, de bizony tucatjával alakítják a mindig változó fővárosunk hangulatát. Lássuk!

Forrás: neopaint.hu

Homlokzatimitációkból is akad immáron jó pár a város falain. Ilyen például a Klauzál téren lévő “Zöldséges” falfestmény, ami a Tűzfalrehab az Erzsébetvárosban program keretein belül valósult meg. A műalkotás maga egyébként a Klauzál tér 14. alatt, több mint 40 évig, Zoli bácsinak és Magda néninek köszönhetően üzemelő már-már legendás zöldségüzletnek állít emléket.  

Forrás: neopaint.hu

Talán még egy fokkal élethűbbre sikeredett a Kertész utcában található lakóépület homlokzatimitációs épület festése. A grafikai tervek az épület külsejét örökítik meg és annyira jól sikerültek, hogy csak a fényviszonyok buktatják le: nem valódi üvegről és kovácsoltvasról van szó.

Így élj a városban, avagy falak, amik üzeneteket hordoznak

Forrás: neopaint.hu

Mivel a tűzfalak mérete átlagosan több száz négyzetméterre rúghatnak, ezért tökéletes felületek arra, hogy üzenjenek a városlakók számára. Például – szintén Tűzfalrehab az Erzsébetvárosban program keretében megvalósuló – az Akácfa utcában található falfestmény a UCI (Union Cycliste International) hivatalos színeivel idéz fel egy klasszikussá vált képet a 30-es évek egyik Tour de France kerékpárverseny hegyi befutójáról. Az alkotók és a kerületvezetés célja nem volt más, mint felhívni az emberek figyelmét a városi biciklizés örömére. A festmény címe: Canga.

Forrás: neopaint.hu

Ilyen falfestmény, a Tóth Ilona portréjával illusztrált “Egy nép azt mondta: elég volt!” sorozat egyik ikonikus falfestménye, ami az ‘56-os forradalom idején hősi orvosi szolgálatot végző, majd ‘57-ben kivégzett forradalmárnak állít emléket. Üzenete pedig a hősi magyar történelemre és hazafiasságra hívja fel a figyelmet.

A mesék birodalma és párhuzamos valóságok

Forrás: neopaint.hu

Az üres falak, pláne a nagyobb méretűek lehetőséget adnak, hogy a valóságot színesebbé varázsolva elkalauzoljanak minket a mesék, és más világok hangulatába. Ezek közül az egyik a Dohány utcában lévő általános iskola udvarának üres falán található nyári tóparti csendéletet hozza közelebb a gyerekek képzeletéhez. 

Magyar Népmesék

A Magyar Népmesék mindenki életében fontos elemet képeztek és sok vizuális és kreatív élményt okoztak nekünk. A közel 500 nm2-es falfestmény ennek állít emléket az Aranyborjú c. mese egyik jelenetének illusztrálásával. Az alkotás a 8. kerületi Német utcai játszótéren található. 

A városon túl is van élet… 

Magyar Népmesék

A Dob utcáról ráfordulva a Kazinczy utcára, a 45. szám alatt, a Mika Tivadar Ház után található egy 240 négyzetméteres festett fal, Orosz Bálint műalkotása, ami 2014-ben készült el a Magyar Turizmus Zrt. szponzorálásával, a Színes Város Street Art Fesztivál alkalmából. A Budapest nem ekkora címet viselő alkotás célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a fővároson kívül is van élet… 

Ha pedig már itt tartunk, más városokban is elindult a falfestmény mozgalom. A szegedi kötődésű Mondolo Egyesület és a SZETÁV Kft. Városmetamorfózis projektje keretében ritka és védelmet igénylő kulcsfajokra hívja fel a figyelmet, mindezt falfestéseken keresztül.