7 világhírű budapesti gyógyfürdő

Magyarország a világ ötödik legnagyobb termálvíz lelőhelye, amelyet gyógyászati, turisztikai és rekreációs célokra is használnak. A budapesti fürdőkultúra a római korig nyúlik vissza, de a török hódoltság is nagy hatással volt a ma megtalálható gyógyfürdők kialakulására. A vizek hőmérséklete fürdőnként változó, 21-78 Celsius fok között élvezhetjük a természetből fakadó gyógyhatású fürdővizet. Cikkünkben összegyűjtöttük Budapest történelmi gyógyfürdőit, amelyeket nem csak mi magyarok, de az idelátogató turisták is előszeretettel látogatnak.

Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda

A Széchenyi Gyógyfürdő a legismertebb, leglátogatottabb és legnagyobb termálfürdő komplexum Budapesten. A Városligetben fellelhető fürdő beltéri és kültéri medencékkel is rendelkezik, így akár a téli hidegben is a kellemes hőmérsékletű termálvízben pihenhetnek az idelátogatók. A Széchenyi Gyógyfürdő története 1909-ig nyúlik vissza, ugyanis ekkor kezdték meg Czigler Győző tervei alapján az építést, majd a látogatók előtt 1913. nyarán nyílt meg a fürdőkomplexum. Az épület túlélte a II. világháborút, de mai formáját az 1998-tól 2006-ig történő felújítás során kapta meg.

Cím: 1146 Budapest, Állatkerti körút 9-11.

További információ: https://www.szechenyifurdo.hu/

Szent Gellért Gyógyfürdő és Uszoda

A Gellért Gyógyfürdő, vagy ahogyan elődjét a XVII. században nevezték, Sárosfürdő szintén népszerű programot nyújt a kikapcsolódni és gyógyulni vágyóknak. Korábbi nevét a forrásvízzel együtt feltörő iszap miatt kapta. Az 1918-ban megnyitott épületbe lépve egy gazdagon díszített, oszlopokkal körülvett úszómedence tárul a látogatók elé. A további termálmedencék termei pedig számos Zsolnay porcelánnal és káprázatos mozaikokkal díszítettek. A medencék mellett különböző szaunákat, orvosi gyógymasszázst, illetve további wellness szolgáltatásokat is igénybe lehet venni.

Cím: 1114 Budapest, Kelenhegyi út 2.

További információ: https://www.gellertfurdo.hu/

Rudas Gyógyfürdő

A Rudas Gyógyfürdő épülete a török hódoltság idejéből maradt ránk, működése pedig 1520 óta töretlen. Jellegzetes, 10 méter átmérőjű kupoláját 8 oszlop tartja, a benne található nyolcszögletű medencéből pedig lélegzetelállító kilátás nyílik a Dunára és a Gellért-hegyre. Meglepő, de a fürdőt 2005-ig kizárólag csak férfiak látogathatták, de napjainkban már a nők számára is szabad a belépés. A Rudasban különböző wellness és gyógyszolgáltatást is igénybe lehet venni, továbbá bárki, aki az egész napos fürdőzés közben megéhezne, a Rudas Bistro dunai panorámás teraszán magyar és nemzetközi ételeket is kényelmesen elfogyaszthat.

Cím: 1013 Budapest, Döbrentei tér 9.

További információ: https://www.rudasfurdo.hu/

Szent Lukács Gyógyfürdő és Uszoda

A Lukács Fürdő volt Budapesten az első olyan gyógyfürdő, amely komplex fürdőgyógyászati osztályt hozott létre és a mai napig is kiterjedt gyógykezeléseket biztosít. A fürdő ivócsarnokkal is rendelkezik, illetve Budapest egyetlen melegvizes iszapfürdője is itt található meg. Az 1999-es korszerűsítés óta élménymedence színesíti a fürdőzés élményét nyakzuhannyal, hátmasszírozó vízsugarakkal, pezsgőággyal, sodrófolyóval és még sok izgalmas funkcióval.

Cím: 1023 Budapest, Frankel Leó út 25-29.

További információ: https://www.lukacsfurdo.hu/

Dagály Termálfürdő, Strandfürdő és Uszoda

A Dagály Termálfürdő az Árpád híd pesti hídfőjénél található, és 1948-óta látogatható. A termálvíz ellátásáról 1970-től 2013-ig a Széchenyi Gyógyfürdő forrása gondoskodott, azonban napjainkban már a Béke kút biztosítja. A Dagály 2017-ben világszerte nagy figyelmet kapott, ugyanis a 17. FINA Világbajnokság helyszínét biztosította, ennek érdekében pedig a Duna Arénát a strand területén alakították ki. A világbajnokság után 2018-ban már megújult formában és további szolgáltatásokkal nyitotta meg kapuit a fürdő, köztük új játszóterek épültek, több medencét felújítottak, továbbá sport és fitness park is létesült. Nem mellesleg egy új épületszárny is kialakításra került, ahol wellness és gyógyászati szolgáltatásokat lehet igénybe venni.

Cím: 1138 Budapest, Népfürdő u. 28-30.

További információ: https://mnsk.hu/dagaly_termalfurdo_strandfurdo_es_uszoda

Dandár Gyógyfürdő

A IX. kerületben megtalálható, saját kúttal rendelkező Dandár Gyógyfürdőt 1930-ban nyitották meg, majd 1936-ban átalakításon esett át. A világháború alatt ugyan kissé megrongálódott az épület, de 1945-ben folytathatta működését a fürdő. 2014-óta két kültéri élménymedencével és szaunavilággal bővült és további felújításon esett át a termálmedence részleg is. A Dandár Gyógyfürdő szakemberei termoterápiával, balneoterápiával, hidroterápiával, mechanoterápiával és aromaterápiával szolgálnak a gyógyulni vágyóknak.

Cím: 1095 Budapest, Dandár u. 3.

További információ: https://www.dandarfurdo.hu/

Király Gyógyfürdő

A Király Gyógyfürdő története is hosszú múltra tekint vissza, ugyanis a 16. században  Arszlán budai pasa kezdte meg építését, majd utóda Szokoli Musztafa alatt fejeződtek be a munkálatok. A török időben a forrásoktól messze építették meg ezt a fürdőt, ugyanis ostrom esetén is biztosítani szerették volna a fürdőzési lehetőséget. A múltban és jelenleg is a Lukács Fürdő területéről biztosított a vízellátása. A II. világháború ennek a fürdőnek sem kedvezett. A megrongálódott épületet 1950-ben újították fel, így gőzkabin, finn szauna, hőlégkamra, kádfürdő, víz alatti vízsugármasszázs és egyéb szolgáltatások is helyet kapnak a Király Gyógyfürdőben. A cikk írásakor a Király Gyógyfürdő határozatlan ideig zárva tartott.

Cím: 1027 Budapest, Fő u. 84.

További információ: https://www.kiralyfurdo.hu/

A fővárosban található gyógyvízforrásoknak köszönhetően a budapesti fürdőkultúra jól látható, hogy több évszázados múltra tekint vissza. A legtöbb fürdő ugyan már teljes felújításon esett át, de a múlt nyomai még napjainkban is megmaradtak. Akár a termálvíz gyógyerejét szeretnéd kihasználni vagy csak egyszerűen egy kis kikapcsolódásra vágysz, az említett gyógyfürdőkbe mindenképp érdemes ellátogatnod!