Melyik a legbiztonságosabb budapesti kerület? Megnéztük a statisztikákat!

Budapest Európa egyik legbiztonságosabb nagyvárosa, de vannak a településen belül területi eltérések. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb bűncselekmény-típusban a belvárosi kerületek vezetik a szomorú rangsort, kivétel ez alól az autólopás, amiből a legnagyobb budai kerületben fordult elő a legtöbb. Nézzük a részleteket!

A bulinegyed átka

A VI. kerület, a Király utca és környéke, már jó ideje a kontinens egyik legnépszerűbb bulizó helye, a világ számos pontjáról érkeznek ide fiatalok mulatni, legénybúcsút tartani. A rengeteg szórakozóhely és a sok turista azonban nemcsak a jókedvet vonza, hanem a bajt is. Az ügyészségi statisztikák szerint a kerület a garázdaság, a lopások és rablások tekintetében is dobogós helyen áll a bűnügyi statisztikákban.  Sajnos nemcsak a vagyon elleni, hanem az életellenes bűncselekmények mezőnyében is hasonló a kerület pozíciója, hiszen az emberöléseket és a testi sértéseket a cselekmény helye szerint gyűjtő adatsorból is az derül ki, hogy a VI. kerületben, fővárosi viszonylatban, gyakoriak ezek a tettek.

Balekok és bajkeverők

A turizmus a világ minden táján vonzza a könnyű pénzre vágyó csoportokat, így nem meglepő, hogy Budapesten is a belső kerületek, ahol sok a látnivaló és a szórakozóhely, vezetik a bűnügyi statisztikákat. Szinte minden bűncselekmény-típusnál Belváros-Lipótváros vagyis az V. kerület, a már említett, a bulinegyedet is magába foglaló VI. kerület és a velük szomszédos VII. kerület a dobogós – állandó munkát biztosítva ezzel a büntetőjogi ügyvédeknek. És megelőzve ezzel a 20. században évtizedeken át igen rosszhírű, a prostitucióról és a verekedésekről nevezetes Józsefvárost. A nyolcvanas években  ez volt az a kerület, amelyen éjjel sokan nem mertek végigsétálni, ám úgy tűnik, hogy a helyzet változott. Bár az emberölések számában vezet a VIII. kerület, de a vagyonelleni cselekményeknél sokszor a dobogóra sem fért fel.

Az életünk árán

Ha már az életellenes cselekményekről van szó, érdemes megjegyezni, hogy bár ezekből egy is több a kelleténél, de egy milliós nagyvároshoz mérten igen alacsony az esetszám Budapesten.

Miközben a magyar fővárosban összesen 12 szándékos emberölést rögzítettek a hatóságok, ami azt jelenti, hogy a 100.000 főre vetített átlag nem éri el az egyet, addig a világ legveszélyesebb városait felvonultató Mexikóban akadt olyan település, ahol 100.000 lakosra 196 emberölés jutott. Ez elképesztően magas szám, ami a legtöbb ember kedvét elveszi attól, hogy Zamorába látogasson.

Meg kell jegyezni, hogy hazánk sem állt mindig ennyire jól, bár a mexikói adatoktól mindig messze elmaradtak a hazai statisztikák, de húsz évvel ezelőtt még nálunk is 2 gyilkosság jutott 100.000 főre vagyis az elmúlt évtizedek jelentős csökkentést hoztak ezen a területen.

Pénzt vagy életet!

Budapesten inkább a pénz van veszélyben, mint az élet. Hiszen miközben a legtöbb fővárosi kerületben egyetlen egy gyilkosság sem történik egész évben, addig lopásból mindenhol jelentettek legalább százötvenet és sajnos rablás is történt a 23 kerületből 22-ben, egyedül a XXII. kerületben nem történt ilyen cselekmény. Vagyis a vagyon elleni bűncselekmények visszaszorítása terén még akad tennivaló, főként a már említett belső kerületekben. Arról ugyan nincs statisztika, hogy a sértettek mekkora része idelátogató turista és mennyi a fővárosi, de nagyon valószínű, hogy a bulizás közben, ittas állapotban lévő külföldiek azok, akik könnyű prédát jelentenek.

Ide ne parkolj!

Van azonban egy olyan bűncselekmény, amelyben a belső kerületek nem állnak olyan rosszul, ez a személygépkocsi lopás. Mivel a turizmus frekventált helyei általában be vannak kamerázva, illetve a belső kerületekben nincsenek elhagyatott parkolók, ezért itt kevesen próbálkoznak azzal, hogy elkössenek egy autót. Ez az oka, hogy a VIII. kerületen kívül, a belső kerületek nem szerepelnek az elsők között, ha autók ellopásáról van szó. Ez a bűncselekmény elsősorban a XI. kerületben élőket veszélyezteti, itt történt a legtöbb ilyen cselekmény, de a IX. kerület is dobogós helyre került.

No go zónák

A fenti adatokból jól látszik, hogy Budapesten nem igazán vannak olyan területek, amelyeken csak életünk kockáztatásával gyalogolhatunk át. Sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy a csodás Belváros egyik éttermében ellopják a pénztárcát, mint annak, hogy a Józsefváros vagy Kőbánya lepusztult részein megtámadjanak.

Nemcsak Mexikóval, de az európai nagyvárosokkal összevetve is kifejezetten kedvezőek a budapesti számok, vagyis elmondhatjuk, hogy a világ egyik legbiztonságosabb nagyvárosa a magyar főváros.

Ezzel szemben több olyan kerület is van, ahol, hazai viszonylatban is, nagyon kevés bűncselekményt követnek el, ilyen a XVIII., a XXII. kerület, de a XV. és a XVI. kerület lakói is biztonságban érezhetik magukat.

Bűn és bűnhődés

A cikkben szereplő adatokat a Legfőbb Ügyészség által kiadott összefoglalóból merítettük és a 2021-es évre vonatkoznak. A mexikói számokat pedig a helyi igazságügyi szerv beszámolójából kerestük ki, mely szintén a 2021-es esztendőre vonatkozott. Mindkét beszámoló közölte az elkövetett cselekmények számát és azt is, hogy ez mit jelent, ha az adott település lakosságának létszámának függvényében vizsgáljuk.